Nożowe MUST HAVE!

Dobrej jakości nóż to prawdziwy niezbędnik w każdej dobrze wyposażonej kuchni. Oczywiście, nie każdy potrzebuje od razu profesjonalnych noży kuchennych, które potrafią kosztować majątek, ale warto zaopatrzyć się przynajmniej w trzy podstawowe noże, które posłużą nam przez długie lata.

Podstawa wśród podstaw

Nożem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni, jest nóż szefa kuchni. Jest to duży nóż z szerokim, bardzo sztywnym ostrzem oraz charakterystyczną ”brodą”. W kuchni przydaje się on do krojenia mięsa, ryb, wędlin oraz warzyw. Często używany jest także do siekania. Trudno wyobrazić sobie przygotowywanie jakiejkolwiek potrawy bez niego.

Święta trójca

Posiadając nóż szefa kuchni, trzeba zaopatrzyć się również w dwa dodatkowe noże – nóż do krojenia chleba oraz nóż do obierania warzyw. Czym charakteryzuje się pierwszy z nich? Jest to bardzo długi nóż z szerokim, ząbkowanym ostrzem. Doskonale radzi sobie nawet ze świeżym chlebem. Natomiast nóż do obierania warzyw znany również jako jarzyniak to te z krótkim, szpiczasto zakończonym ostrzem. On również przydaje się w każdej kuchni. Te trzy noże to podstawa i powinny znaleźć się w każdej kuchni, w której ktokolwiek przygotowuje posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *